4x04 - Guardian Angels

Review: 4x03 - 97 Seconds

Πρώτη Μετάδοση : 9/10/2007


To σοκ ηταν αυτή τη φορα μεγαλο και –κυριως- αναπαντεχο! Τι εγινε ρε παιδια; Τι συνεβη και χαθηκε η μπαλα;

Αναυδος παρακολουθησα ένα επεισοδιο-κακη απομιμιση της δημοφιλους σειρας, και το χειροτερο, τη στιγμη που οι προυποθεσεις απογειωσής της μετα τα εξαιρετικα δειγματα γραφης του νεου κυκλου προδιεθεταν για μια εξισου εντυπωσιακη συνεχεια. Φευ!

Κακογουστα σεξιστικα αστειακια, ασθενεις να πεθαινουν λογω της ιδεας του House να χωρισει τους υποψηφιους βοηθους σε δυο ομαδες (αντρες ενατιον γυναικων) με επαθλο την προσληψη, τη στιγμη που –όπως αποδειχθηκε- ουτε ο ιδιος γνωριζε τη λυση του ιατρικου αινιγματος, και το αποκορυφωμα: μαζι με τον ατυχο ασθενη πεθανε και ο …πιστος σκυλος του καταπινοντας ένα χαπι (δηλητηριο για τη ρατσα του), που προοριζοταν για τον ιδιοκτητη του. Μ’ ένα σμπαρο δυο τριγονια λοιπον- ο ασθενης απεβιωσε γιατι παρέλειψε την αγωγη και ο σκυλος τον ακολουθησε στο μακρινο του ταξιδι γιατι προφανως… κανεις δεν σκεφτηκε να τον ταισει!

Αν σε όλα τα παραπανω προσθεσουμε και την αποπειρα του House να ικανοποιησει την περιεργεια του περι μεταθανατιας ζωης, παθαινοντας εκουσιως… ηλεκτροπληξια, ε, δεν είναι να απορει κανεις πως αυτη η βομβα μολότοφ ελλιπούς σεναριου και μαυρου –στην κυριολεξια μετα τις ηλεκτρικες εκκενωσεις- χιουμορ, εξερραγη στα χερια του ανυποψιαστου τηλεθεατη.

Παραλληλα, βλεπουμε τον παλιο γνωστο μας Dr. Foreman να απολυεται από τη παρουσα εργασια του και να πιθανως να οδηγειται ολοταχως και παλι στις αγκαλες του Dr. House, ενώ παρακολουθουμε τον αγωνα των υποψηφιων για μια θεση στον ηλιο. Και που να ’ξεραν…

Η μονη μου ελπιδα είναι, ότι αυτος ο αχταρμας ισως εξυπηρετησει καποιον σκοπο στο μελλον ως προς το σεναριο και την επανασυσταση τής πρωην θρυλικης ομαδας του House, αλλιως αδυνατω να δωσω μια λογικοφανεστερη εξηγηση.

4x03 - 97 Seconds

Review: 4x02 - The Right Stuff

Πρώτη Μετάδοση : 2/10/2007


Oι χαρακτηρισμοι που εχουν κατά καιρους αποδοθεί στον Dr. House –τον οποιον υποδύεται ο Hugh Laurie δινοντας ένα διαρκες ρεσιταλ υποκριτικης- είναι πολυποίκιλοι και …καθολου κολακευτικοι: ειρωνας, μισανθρωπος, αφιλος, εγωπαθης, χωρις ηθικες αρχες και φραγμους, εξαρτημενος από ουσιες. Σε αυτό το επεισοδιο αποδεικνυεται ότι πισω και περα από το μανδυα της –μερικες φορες σχεδον απανθρωπης- σκληροτητας με την οποια εντιμετωπιζει προσωπα και καταστασεις, η ιατρικη αυτή μετενσαρκωση του Σερλοκ Χολμς κρυβει καλα έναν βαθια ευαισθητο ανθρωπο που απλως οι συνθηκες της ζωης τον αναγκασαν να καλυπτει τα συναισθηματα του με έναν απολαυστικο -για εμας- κυνισμο.

Η σειρα αυτή αναμφισβητητα βασιζει την επιτυχια της στον υπεροχο τροπο με τον οποιο περιγραφονται οι διαπροσωπικες σχεσεις του ιδιορρυθμου Dr. House με προισταμενους, υφισταμενους και ασθενεις- οι ατακες που χρησιμοποιει (γνωστες και ως “houseisms”) απολαυστικες και ανεξαντλητες. Σε αυτό το επεισοδιο ηρθε η σειρα των υποψηφιων μελλοντικων βοηθων του να αποτελεσουν τα τελεια …θυματα των καυστικων σχολιων του.

Η κεντρικη υποθεση που απασχολεί τον ιδιοφυή γιατρο –μια πιλοτος της πολεμικης αεροποριας αλλα και υποψηφια αστροναυτης υποφερει από συναισθησια (νευρολογική ανάμιξη των αισθήσεων) και ζητει από τον House να εντοπισει το προβλημα χωρις να ενημερωθει η NASA- αποτελει και το κρισιμο τεστ επιλογης των βοηθων του. Μετα από μια σειρα συμπτωματων -συμπεριλαμβανομενου και ενός ψυχωσικου επεισοδιου -που οδηγουν τους υποψηφιους σε ένα μακρυ καταλογο από πιθανες παθησεις (αρτηρίτιδα Takayasu, συνδρομο Whipple, παρανεοπλαστικο συνδρομο), η απαντηση στο αινιγμα ερχεται απροσμενα από τον παλιο –και απολυμενο- βοηθο του House, τον Dr. Chase που συνοδευομενος από το άλλο μελος της πρωην ομαδας Dr. Cameron, εχει πλεον αναλαβει νεα καθηκοντα στην κλινικη: η πιλοτος πασχει από μια σπανια γεννετικη ασθενεια (Von Hipple-Lindau). O House, προσμετρωντας τα υπερ και κατά της αποφασης του, επιλεγει να μη στερησει από την πιλοτο το δικαιωμα να υλοποιησει το ονειρο της και συνεπως δεν αναφερει οτιδηποτε για την κατασταση της στη NASA.

Πλεον οι 40 αρχικοι υποψηφιοι, που σε κάθε σταδιο της επιλυσης του ιατρικου μυστήριου απολυονταν κατά ομαδες, εμειναν στο τελος δεκα και η αγωνια φτανει στο κατακορυφο εν οψει του νεου επεισοδιου. Ποιοι τελικα θα καλυψουν τις κενες θεσεις του νεου team του Dr. House, εξασφαλιζοντας το προνομοιο –εντος και εκτος εισαγωγικων- να συνεργαστουν μαζι του; Την παρασταση βεβαια κλεβει ως τωρα ο ηλικιωμενος υποψηφιος με την μεγαλυτερη όμως συνεισφορα – με μια…μικρη λεπτομερεια: δεν είναι γιατρος, όμως το παθος του για την επιστημη τον οδηγησε στην επανειλημμένη παρακολουθηση κάθε μαθηματος της ιατρικης σχολης, συνεπως οι θεωρητικες γνωσεις του είναι σημαντικοτατες. Ο House ανακαλυπτει την απατη, αλλα προς εκπληξη και ικανοποιηση των τηλεθεατων, επιλεγει να του δωσει μια ακομη ευκαιρία.

4x02 - The Right Stuff

Review: 4x01 - Alone

Πρώτη Μετάδοση : 25/9/2007


O Dr. House μετα την απολυση/παραιτηση ολων των μελων της ομαδας του καλειται στο πρωτο επεισοδιο της τεταρτης περιοδου να αναλαβει μια εξαιρετικα δυσκολη–όπως εκ των πραγματων αποδεικνυεται- ιατρικη υποθεση.

Μονος του πλεον -παρα τις πιεσεις της προισταμενης του Dr. Cuddy να βρει επειγοντως νεα ομαδα- εφαρμοζει κάθε δυνατη ανορθοδοξη μεθοδο που μπορει να σκαρφιστει (χρηζει μεχρι και εναν συντηρητη του νοσοκομειου βοηθο του και τον συμβουλευεται για την υποθεση!), προκειμενου να αποδειξει πως μπορει να τα καταφερει και χωρις βοηθεια.

H Megan, επιζήσασα από ένα τρομακτικο εργασιακο ατυχημα που παραμορφωνει το προσωπο της και την καθιστα προσωρινα ανικανη να μιλησει, μετα από 2 μερες νοσηλειας της εμφανιζει μια σειρα από εντονα συμπτωματα που σε καμμια περιπτωση δεν μπορουν να εξηγηθουν με βαση το προηγουμενο ιατρικο ιστορικο της. Οι συγγενεις της αναυδοι παρακολουθουν τον ιδιοφυη γιατρο να τα επιλυει ενα-ένα, αρνουμενος να δεχτει τις εντονες διαμαρτυριες τους να σταματήσει τους πειραματισμους. Αδυνατουν να πιστεψουν ότι όλα οσα ο γιατρος αναφερει για το παρελθον της κορης τους βασει ευρηματων (ψυχιατρικη παρακολουθηση, αλκοολισμος, υποβολη σε εκτρωση) και στα οποία στηριζεται για να ανακαλυψει από τι αυτή τελικα πασχει, είναι δυνατον να σκιαγραφουν το προφιλ ενός τοσο κοντινου τους και φυσικα γνωριμου προσωπου.

Αποδεικνύεται εκ των υστερων ότι λογω της εντονης παραμορφωσης του προσωπου της ασθενους, οι συγγενεις κατά λαθος αναγνωρισαν ως Megan μια γυναικα συναδελφο της που βρεθηκε στον ιδιο τομεα με αυτην κατά την εκρηξη. Δυστυχως η πραγματικη Megan ειχε ηδη ανασυρθει εδώ και μερες νεκρη από τα ερείπια.

Ο House πλεον βρισκεται αντιμετωπος με την πραγματικοτητα. Συναισθανομενος ότι στην περιπτωση που ειχε ομαδα να τον βοηθησει η υποθεση θα ειχε κλεισει πολύ πιο συντομα και ανωδυνα, υποχρεωνεται εκ των πραγματων να προχωρησει στην προσληψη νεου επιστημονικου προσωπικου. Μονο που η μεθοδος επιλογης που θα ακολουθησει προκειται να αποτελεσει πραγματικο μαρτυριο για τους υποψηφιους…και απολαυση για τους τηλεθεατες.

4x01 - Alone

Η πλοκη


O Gregory House είναι μια ιδιορρυθμη ιατρικη διανοια που, μαζι με την ομαδα του, αναλαμβανει δυσκολες υποθεσεις με πολυπλοκη συμπτωματολογία εφαρμοζοντας τις περισσοτερες φορες, περα από τις αδιαμφισβητητες γνωσεις του, ανορθοδοξες, αντιδεοντολογικες και αντισυμβατικες μεθοδους. Με κανονα ζωης ότι «ολοι ψευδονται» και χρησιμοποιωντας την Σωκρατικη μεθοδο για να καταφερει να εκμαιευσει από τους πασχοντες τα πραγματικα γεγονοτα που τους οδηγησαν στην ασθενεια, φτανει με μαεστρια στη σωστη διαγνωση.

Όμως η επιτυχια της σειρας, στο μεγαλυτερο τουλαχιστον ποσοστο της, οφειλεται στην πολυπλοκοτητα αλλα και το αδιαμφισβητητο χιουμορ του πρωταγωνιστικου χαρακτηρα.

Αναγκασμενος να χρησιμοποιει μονιμως μπαστουνι για τις μετακινησεις του μετα από μια λανθασμενη διαγνωση στο παρελθον, ο Dr. House εμφανιζεται απεναντι στους συνεργατες του αλλα και στους ασθενεις αγενης, αλαζόνας, ειρωνας, γεματος σαρκασμο και εχοντας μια παραξενη φιλοσοφια για τη ζωη. Οι ηθικοι του φραγμοι, όταν θελει να ανακαλυψει την αληθεια, μηδενικοι. Δεν δισταζει ακομη και να διαρρηξει τα σπιτια των ασθενων του, να εξαπατησει τους συνεργατες του, ακομη ακομη και να καταφυγει σε ευφανταστα ψευδη προκειμενου να καταληξει σε αυτό που εκεινος θεωρει ότι εξυπηρετει την επιλυση του εκαστοτε ιατρικου γριφου.

Η εξαρτηση του από ισχυρα παυσιπονα, λογω του ιατρικου προβληματος που αντιμετωπιζει, οξυνει την αρνητικη συμπεριφορα του και οδηγει σε τραγελαφικες καταστασεις, απολαυστικες για τον τηλεθεατη αλλα… εξαιρετικα δυσαρεστες για τους συνεργατες του, που συχνα δυσφορουν από το δυσκολο του χαρακτηρα του. Όμως βαθια μεσα τους -θελουν να- πιστευουν, πως η εν γενει συμπεριφορα του είναι απλως μια προσπαθεια να καλυψει τις εσωτερικες του συγκρουσεις, τον φοβο του να εμπιστευθει τους ανθρωπους και την αγωνια του να υπηρετησει οσο πιο αποτελεσματικα γινεται την επιστημη του.

Ο Hugh Laurie ως Dr. House μοναδικoς- με παμπολλες διακρισεις και καθολικη παραδοχη από κριτικους και κοινο, ενσαρκωνει με χαρακτηριστικη επιτυχια έναν δυσκολοτατο ρολο και δειχνει να το απολαμβανει!

Εξοργιζομαι...


Μα ειναι δυνατον;

Μια σειρα –το Ηοuse MD- που συναγωνιζεται επαξια τα παντοδυναμα ριαλιτοπαιχνιδα της Αμερικης στη ζωνη υψηλης τηλεθεασης, που καταρριπτει το ενα ρεκορ μετα το αλλο σε θεαματικοτητα, που διαθετει –ας μου επιτραπει αυτή η προσωπικη εκτιμηση- έναν από τους κορυφαιους εν ζωη ηθοποιους, τον Hugh Laurie, να περναει εδω σχεδον απαρατηρητη; Κι ομως...

Τι μπορω να κανω αντι καθιστικης διαμαρτυριας; Μα είναι απλουστατο: Να πνιγω τον καημο μου διατηρωντας αυτό το blog, να δημοσιευω εδώ, αλλα και στο πρωτοποριακο USTVJunkiesGR, reviews του τρεχοντος κυκλου που αποδεδειγμενα είναι και ο συναρπαστικοτερος και τελος να απολαμβανω κάθε –σχεδον- εβδομαδα τις υποκριτικες ικανοτητες του Hugh Laurie!

Οταν…η ιδιοφυια εχει τις δικες της παρενεργειες!

Λιγα λογια για μενα...

The Greek Fan Club!