Στην υγεια σας! (2)



Ο Hugh εχει μια αδυναμια (για… προφανεις λογους) στη Schweppes. Την πρωτη φορα ειδαμε τα αποτελεσματα της γοητειας του στο γυναικειο φυλο, ενώ τωρα τρομοκρατει επιβατη αεροπλανου με μια… λανθασμενη διαγνωση. Το αποτελέσμα, ουτως η αλλως, δροσιστικο!

Η στιχομυθία εχει (περιπου) ως εξης:

Voice off: Schweppes tonic water & το Ουρλιαχτο!
Hugh: Επ! Ωχρός μου φαινεσαι! Παρε μια βαθια ανασα και φωναξε: Schweppes!
Επιβάτης: Μηπως εισαι τρελος;
Hugh: Τωρα; Από παλια! Αντε!
Επιβάτης: Schweppes!
Hugh: Φωνη το λες εσυ αυτό; Schweeeppes!
Επιβάτης: Schweppes!
Αεροσυνοδος: Αμεσως! Ερχομαι!
Hugh: Απλως ηθελα να με προσεξει επιτελους η αεροσυνοδός!

21st of September 2009: House is back!

Review: 5x24 - Both sides now

Σοκ, (το) ακλ. Ουσιαστικο [<γαλλ. Chock] αποτομος νευρικος κλονισμος/οδυνηρο ξαφνιασμα

Μπλοφα, (η) ουσιαστικο [<αγγλ. Bluff] επιδειξη υπεροχης για παραπλανηση και εξαπατηση αντιπαλου

Μοτιβο, (το) ουσιαστικο [<ιταλ. Motivo] κεντρικο, επαναλαμβανομενο στοιχειο

Tour de force, εξαιρετικη ερμηνεια από καλλιτέχνη, τοσο σημαντικη που θεωρειται σχεδον αδυνατο να επαναληφθει από τον ιδιο η από αλλον

Από μηχανης θεος, χρηση του στην αρχαία ελληνικη τραγωδια στις περιπτώσεις που ο τραγικός ποιητής οδηγούσε σταδιακά την εξέλιξη του μύθου σ' ένα σημείο αδιεξόδου, με αποτέλεσμα η εξεύρεση μιας λύσης να είναι πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη

Νεμεσις, μεταφορικά λέγοντας «Νέμεσι» εννοούμε τη θεία δίκη/ σκληροπυρηνικός fan του show

Υβρις, αλαζονια και υπεροψια που οδηγει μοιραια στη Νεμεσι


Δυνατο σοκ υπεστησαν ολοι οι σκληροπυρηνικοι οπαδοι μετα την κακογουστη μπλοφα των σεναριογραφων, οι οποιοι, καταφευγοντας σε ένα επαναλαμβανομενο, προβλεψιμο μοτιβο στηριχτηκαν και παλι στην tour-de-force ερμηνεια του ανεπαναληπτου Hough Laurie, ο οποιος, ως από μηχανης θεος, καλειται πλεον να σωσει, εστω και την εσχατη ωρα, τοn David Shore από την αναποφευκτη Νεμεσι που προκαλεσε η επαναλαμβανόμενη υβρις του απέναντι στους fans…

Πρωτη μεταδοση: 11/05/2009
Τελικη αξιολογηση επεισοδιου: 7,5
Ερμηνεια:10/10
Σκηνοθεσια: 10/10
Σεναριο: 3/10
Highlights: H σπαρακτικη τελικη σκηνη του αποχωρισμου House-Wilson και το συγκλονιστικο βλεμμα του Hugh Laurie

5x24 - Both Sides Now - Season Finale (11/05)


Review: 5x23 - Under My Skin


…"Αποθεωση! Αυτο το επεισοδιο θα μεινει για πολυν καιρο στη μνημη των fans της σειρας, καθως εμπεριειχε πολλα και πολυποικιλα εκλεκτα συστατικα, ακριβως αυτά που ειχα προαναφερει σε προηγουμενο post μου, η ελλειψη των οποιων στο πρωτο μισο της περιοδου λιγο ελειψε να δυναμιτισει το ολο εγχειρημα!" (Frozen)

…"Μια από τις συγκλονιστικοτερες στιγμες του τηλεοπτικου -και όχι μονο- γιγνεσθαι , μια μεθυστικη περιπλανηση στα σκοτεινα και δαιδαλώδη στενοσοκακα του μυαλου του Dr. House, ένα συναρπαστικο ρεσιταλ ερμηνειας από τον Hugh Laurie που υπερεβαλε εαυτον, ένα εξαιρετικο σκηνοθετικο αποτελεσμα και φυσικα μια αψογη σεναριακη καταθεση… Όλα τα παραπανω, χωρις καμια δοση υπερβολης, ισως είναι λιγα για να αποτυπωσουν αποτελεσματικα το αριστουργηματικο προτελευταιο επεισοδιο του τρεχοντος κυκλου!" (House’s Head)

…"Oσοι περιμεναν ότι η μετουσιωση του υφερποντος ερωτισμου μεταξυ των δυο θρυλικων –πλεον- τηλεοπτικων προσωπων θα λαβει χωρα υπο το φως των κεριων και σε ένα ειδυλλιακό περιβαλλον, μαλλον παρακολουθουσαν άλλο show. Ο Dr. House (που εχει αναγκασει τους κριτικους να χρησιμοποιησουν λεξικο ώστε να αποδωσουν επιτυχημενα τους επιθετικους προσδιορισμους που αρμοζουν στον πολυδιαστατο χαρακτηρα του) είναι –κατά βαθος- βαθια ανθρωπινος." (Joy)

…"Ενα ιδιαιτερα χορταστικο επεισοδιο που δικαια προκαλεσε ντελιριο ενθουσιασμο στους απανταχου fans του δημοφιλους medical drama, αφου μας εδωσε την ευκαιρια να ξαναθυμηθουμε έναν προς έναν ολους τους λογους για τους οποιους –συνεχιζουμε να- παρακολουθουμε επισταμενως τις περιπετειες της τηλεοπτικης αυτης ιατρικης ιδιοφυιας που ακουει στο ονομα Dr. Gregory House." (Let Them Eat Cake)

…"Καπου εδώ ταιριαζει, πιστευω απολυτα, η τραγικη κατ’ εμε καταθεση ψυχης του Hugh Laurie οσον αφορα την προσωπική του ζωη: «Φοβαμαι να χαρω», δηλωνει ο μεγαλος αυτος ηθοποιος και η ιδιοτυπη αυτή σταση ζωης αντανακλαται πληρως στον χαρακτηρα που τοσο επιτυχημενα υποδύεται. Αν συνυπολογισθει δε και η ρητώς εκπεφρασμενη εμμονη του David Shore στο να βλεπει τους πρωταγωνιστες των τηλεοπτικων δημιουργηματων του να υποφερουν ποικιλοτροπως, ευκολα συναγεται το συμπερασμα ότι πολλα δεινα ακομη περιμενουν τον ιδιοφυη γιατρο σε μεσο- μακροπροθεσμο οριζοντα…" (Unfaithful)

…"Τολμω δε πλεον να ισχυριστω, ότι η πρωταγωνιστικη τριπλετα του show, προεξαρχοντος φυσικα του Hugh Laurie, δεν εχει –πλην ελαχιστων εξαιρεσεων- τιποτε να ζηλεψει από οσκαρικους και –πολλάκις- υπερτιμημενους αμερικανους ηθοποιους, οπως και ότι είναι θεμα χρονου, συγκυριων και φυσικα επιλογων για να φλερταρει με την υπερτατη διακριση στο χωρο της εβδομης τεχνης." (The Softer Side)

…"Τι μπορει να κρατησει ορθιο τον House απέναντι σε αυτην την συναισθηματικη λαιλαπα που απειλει να τον ισοπεδωσει; Μα το οτι είναι κορυφαιος στο λειτουργημα του- κατι που δεν είναι προθυμος να ανταλλαξει με τιποτε στον κοσμο, γι’ αυτό αλλωστε τελικα επιλεγει να συνεχισει να ζει υποφέροντας, παρα να διακυβεύσει την ανυπερβλητη επιστημονικη του αρτιοτητα. Οσο για την Cuddy; «Δεξου με άνευ ορων», της λεει εμμεσως πλην σαφως, παρερμηνευοντας την παρακληση της προς αυτόν να συνεχισει τη θεραπεια που ξεκινησε, εστω κι αν κατι αναλογο θα υπονομευε μερικως τα ιατρικα του προσοντα. Γιατι η Cuddy τον εχει ηδη αποδεχτει όπως είναι και δειχνει πληρως συμφιλιωμενη με το δυστροπο τού χαρακτηρα του. Το μελλον, αλλωστε, θα τη δικαιωσει περιτρανα…" (The Softer Side)

…"Στο «Βημα της Κυριακης» (31/5/1981), ο Μαριος Πλωριτης ειχε γραψει για τον Αιμιλιο Βεακη (με αφορμη την ιστορικη θεατρικη παρασταση «Βασιλιας Ληρ» του 1938, οπου ενσαρκωσε εκπληκτικα τον ομώνυμο θρυλικό σεξπηρικό ηρωα): «Οσοι δεν ειχαν την τυχη να δουνε τον Βεακη στη σκηνη, ρωτανε εμας τους τυχερους γιατι λεμε πως ο Βεακης ηταν τοσο μεγάλος. Πώς να τους εξηγήσεις όμως; Πώς να περιγραψεις με λογια τους καταρραχτες του Νιαγαρα ή την εκρηξη του ηφαιστειου της Σαντορινης;» Τηρουμενων των αναλογιων, ας θεωρησουμε λοιπον τους εαυτους μας τυχερους, αφου εχουμε την πολυτελεια να απολαμβανουμε σε εβδομαδιαια βαση έναν τοσο μεγαλο ηθοποιο του βεληνεκους του Hugh Laurie…" (Here Kitty)

" …" (Under My Skin)

Πρωτη μεταδοση: 04/05/2009
Τελικη αξιολογηση επεισοδιου: 20(εικοσι)/10
Highlights: Οι συγκλονιστικες στιγμες των House/Cuddy κατά την προσπαθεια απεξαρτησης του πρωτου

Review: 5x22 - House Devided


Εσπευσμενως επιστρατευτηκε για άλλη μια φορα η χαρισματικη Ann Dudek (Amber Volakis) για να σωσει το παιχνιδι, εστω και στις καθυστερησεις! Μετα το ανεπαναληπτο, αξεχαστο φιναλε της προηγουμενης περιοδου και με μια συγκλονιστικη ερμηνεια, η Anne δινει το φιλι της ζωης στην εσχατως παραπαιουσα σειρα, αναπτερώνει το ηθικο των fans και προσφερει την ευκαιρια στον Hugh Laurie για ένα ακομη ερμηνευτικο ρεσιταλ, δεδομενου οτι η χημεια μεταξυ τους είναι –διαπιστωμενα πλεον- οφθαλμοφανης!

Ο πανουργος γιατρος βρισκεται για πρωτη φορα ισως σε τοσο δεινη θεση. Ό,τι δεν καταφεραν ολο αυτό το διαστημα η καταχρηση ουσιων, το βεβαρημενο ιατρικο -και όχι μονο- ιστορικο του, αλλα και τα αλλεπαλληλα, ποικιλομορφα χτυπηματα της μοιρας καθ’ ολη τη διαρκεια της τρυκιμιωδους ζωης του, μπορεσε να το πετυχει ο αδοκητος χαμος του στενου συνεργατη και υφισταμενου του, αφου όλα τα προαναφερθεντα ειχαν αναμφισβήτητα αθροιστικη επιδραση στην ψυχικη του ισορροπια. «Δεν εχω κοιμηθει από τοτε που πεθανε ο Kutner», ομολογει ο Dr. House, ανησυχωντας εμφανως για την εκταση της βλαβης που πιθανως εχει υποστει και η οποια μπορει να πληξει ανεπανορθωτα την επιστημονικη του αρτιοτητα. Η Amber, ως ιδιοτυπη φωνη της -κατά τα φαινομενα- ενοχης συνειδησης του και με μια κλιμακουμενη παρουσια, απειλει να δωσει τη χαριστικη βολη στον εξουθενωμένο γιατρο, που θεωρει τον εαυτο του ηθικο αυτουργο του τραγικου θανατου της πρωην υφισταμενης του- γεγονος που ειχε ως συνεπεια -συν τοις αλλοις- την προσωρινη ρηξη του με τον ανεξικακο φιλο του, Dr. Wilson.

Η αδιαληπτη σκοτεινη παρουσια της Amber τεινει να μετατρεψει το medical drama σε πρωτης ταξεως thriller, καθως ο απελπισμενος Dr. House συνειδητοποιει εντρομος πως ουτε με την μερικη αναπληρωση του χαμενου του υπνου καταφερνει να απαλλαγει από τις ψευδαισθησεις, που τεινουν να καταστρατηγησουν πληρως την πραγματικοτητα και να τον καταστησουν ερμαιο των λανθασμενων υποδειξεων μιας επιπλαστης περσονας, που δεν δισταζει να τον οδηγησει σε επικινδυνες ατραπους.

Ο ιδιοφυης γιατρος, εχοντας αρχισει πλεον να χανει την πιστη του σε ο,τι πολυτιμοτερο εχει, τις ικανοτητες του, και να αμφισβητει την ιδια του τη δυνατοτητα να λαμβανει ζωτικης σημασιας αποφασεις, για πρωτη φορα στα χρονικα λιποψυχει μπροστα στην πιθανοτητα μια λανθασμενη -ισως- διάγνωσή του να στοιχίσει τη ζωη σε ασθενη και αναθετει το βαρος της ευθυνης στην ομαδα του. Και τοτε, μοιραια, αντιλαμβανεται ότι πρεπει να απαλλαγει οριστικα από την "Amber" πριν είναι πολύ αργα. Ο House βρισκεται –και μαζι και το show- στο πιο κρισιμο χρονικα σημειο: θα μπορεσει να κανει το μεγαλο comeback ή θα βυθιστει στην αυτολυπηση, καθως θα βλεπει το μυαλο του –αυτό ακριβως που τον ανεδειξε και τον καταξιωσε επιστημονικα- να τον παρασυρει στο ερεβος της οριστικης ανυπαρξιας;

Πρωτη μεταδοση: 27/04/2009
Τελικη αξιολογηση επεισοδιου: 9/10
Highlights: Το… φλεγομενο πτωμα στο νεκροτομειο

Ελλειψη υπνου: ποσο μπορει να επηρεασει τον Dr. House;

Ο ιδιοφυης γιατρος υποφερει απο σοβαρης μορφης αυπνια, σε βαθμο που να εχει επηρεαστει σημαντικα η ψυχικη του ισορροπια. Ο λογος, οπως παντα, στους ειδικους:

Εγκεφαλογραφήματα αποκαλύπτουν πως ο εγκέφαλος κουράζεται και γίνεται υπερευαίσθητος όταν το άτομο στερείται ύπνου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Current Biology.

Ερευνητικές ομάδες από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ κράτησαν ομάδες εθελοντών άϋπνους για 35 ώρες και διαπίστωσαν τεράστιες αυξήσεις στην εγκεφαλική δραστηριότητα όταν τους έδειξαν εικόνες που είχαν σχεδιαστεί να τους κάνουν να θυμώσουν ή να λυπηθούν.

Με τη βοήθεια λειτουργικών μαγνητικών τομογραφιών απεικονίσεων (fMRI) μελέτησαν τους εγκεφάλους των εθελοντών. Η συγκεκριμένη τεχνική δίνει στους ειδικούς τη δυνατότητα να μελετήσουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο σε πραγματικό χρόνο, δείχνοντας έτσι πότε ο εγκέφαλος είναι περισσότερο δραστήριος.

Αφού οι εθελοντές έμειναν ξάγρυπνοι για μια εκτεταμένη περίοδο, υποβλήθηκαν σε fMRI ενώ έβλεπαν μια σειρά από κάρτες σχεδιασμένες να προκαλούν συναισθηματική αντίδραση. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τμήμα του εγκεφάλου που σχετιζεται με τις συναισθηματικές αντίδράσεις, η αμυγδαλη, είχε μεγαλύτερη αντίδραση (πάνω από 60%) στις κάρτες, συγκριτικά με το αντιστοιχο των ατόμων που είχαν ξεκουραστεί επαρκώς.

Ο Δρ. Μάθιου Γουόκερ εξηγεί ότι «το μέγεθος της αύξησης μας προκάλεσε πραγματική έκπληξη. Χωρίς ύπνο, ο εγκέφαλος επιστρέφει σε ένα πιο πρωτόγονο πρότυπο δραστηριότητας, ανίκανος να βάλει τις συναισθηματικές εμπειρίες σε ένα πλαίσιο και να παράγει ελεγχόμενες και κατάλληλες αντιδράσεις».

Τα ευρήματα αυτά αναμένεται να ρίξουν περισσότερο φως στην σχέση μεταξύ ύπνου και ψυχιατρικών διαταραχών. Τα κλινικά δεδομένα δείχνουν ότι ορισμένες μορφές στέρησης του ύπνου είναι παρούσες σε όλες σχεδόν τις ψυχιατρικές διαταραχές (health.in.gr).

Εν ολιγοις, σκουρα τα πραγματα...

Με το μαλακο…

Nielsens ratings: Apr. 13 - 19 (Episode 5x21)


Nielsens ratings: Apr. 06 - 12 (Episode 5x20)

Nielsens ratings: Mar. 30 - Apr. 5 (Episode 5x19)

Nielsens ratings: Mar. 16 - 21 (Episode 5x18)

Λιγα λογια για μενα...

The Greek Fan Club!