Review: 4x15 - House's Head

Πρώτη Μετάδοση : 12/5/2008


Μια από τις συγκλονιστικοτερες στιγμες του τηλεοπτικου -και όχι μονο- γιγνεσθαι , μια μεθυστικη περιπλανηση στα σκοτεινα και δαιδαλώδη στενοσοκακα του μυαλου του Dr. House, ένα συναρπαστικο ρεσιταλ ερμηνειας από τον Hugh Laurie που υπερεβαλε εαυτον, ένα εξαιρετικο σκηνοθετικο αποτελεσμα και φυσικα μια αψογη σεναριακη καταθεση… Όλα τα παραπανω, χωρις καμια δοση υπερβολης, ισως είναι λιγα για να αποτυπωσουν αποτελεσματικα το αριστουργηματικο προτελευταιο επεισοδιο του τρεχοντος κυκλου!

Ο Dr. House εμφανιζει -μετα από εμπλοκη σε τροχαιο του λεωφορειου στο οποιο επεβαινε- αναδρομη αμνησια λογω κρανιοεγκεφαλικης κάκωσης, όμως η υγεια του είναι το λιγοτερο που τον απασχολει, καθως είναι πεπεισμένος πως καποιος συνεπιβατης του βρισκεται σε αμεσο κινδυνο λογω θανατηφορου συμπτωματος. Πως θα καταφερει να ανακαλέσει στη μνημη του το συγκεκριμενο ατομο, ποιο είναι αυτό και –κυριως- γιατι ο ιδιοφυής γιατρος θετει την υγεια του σε δευτερη μοιρα προκειμενου να το εντοπισει;

Σε μια απελπιδα προσπαθεια να λυσει έναν ακομη γριφο ζωτικης σημασιας- κατι που θα αποβει σωτηριο για τον μυστηριωδη συνεπιβαινοντα και επιχειρώντας ουσιαστικα να ξεγελασει το ιδιο το υποσυνειδητο του, μετέρχεται ολων των μεσων που του είναι διαθεσιμα: υπνωση, την οσφρηση του ως μεσο αφυπνισης της μνημης του, ενώ υποβαλλεται εκουσιως ακομη και σε στέρηση αισθητικών ερεθισμάτων, επιδεινώνοντας την κατασταση του. Πολυτιμο συμμαχο του Dr. House σε αυτό το σουρεαλιστικο ταξιδι αισθησεων και παραισθησεων (και ενώ εμεις παρακολουθουμε τα δρωμενα μεσα από ανατριχιαστικα ασπρομαυρα flashbacks των σκηνων του ατυχηματος), αποτελει μια αινιγματικη γυναικα – αποκύημα της φαντασιας του, που τον κατευθυνει με μαεστρια βημα-βημα προς την ακρη του μιτου της Αριαδνης.

Ο γιατρος, κανοντας την υπερβαση, σωζει κυριολεκτικα την τελευταια στιγμη τη ζωη του ατυχου οδηγου του οχηματος ο οποιος ανεπτυξε εμβολη αερος, όμως η μυστηριωδης θηλυκη παρουσια δεν εχει πει την τελευταια της λεξη. Επανεμφανιζεται στο υποσυνειδητο του Dr. House (και ενώ ο τελευταιος εχει υποστει ανακοπη υπερκαταναλωνοντας φυσοστιγμινη σε μια τελευταια αποπειρα να προσδιορισει τον αγνωστο x), ζητωντας του επιτακτικα να της απαντησει σε μια και μονη ερωτηση: από τι είναι φτιαγμενο το κολιε που φοραει. Μετα από μια αποτυχημενη προσπαθεια ο γιατρος δινει τη σωστη απαντηση- είναι κατασκευασμενο από κεχριμπαρι (amber)!

Η επομενη σκηνη είναι σοκαριστικη: ο γιατρος ημιθανης δεχεται καρδιοαναπνευστικη ανανηψη από τους εντρομους Dr. Cuddy και Dr. Wilson και καθως συνερχεται, ξεπνοος αποκαλυπτει ότι η αγνωστη πολυτραυματιας που μεταφερθηκε στο Princeton General δεν είναι άλλη από την Amber! Όμως, για ποιο λογο βρεθηκε η αγαπημενη του συμπαθους ογκολογου στο ιδιο λεωφορειο με τον Dr. House; Και πολύ περισσοτερο, γιατι ο γιατρος προσπαθησε απεγνωσμενα και με κινδυνο της ζωης του να ανασυρει το συγκεκριμένο γεγονος από τη μνήμη του, ένα γεγονος που ισως –υπο άλλες συνθηκες- θα επιθυμουσε να ξεχασει;

Στο μυαλο του Dr. House: ένα μυαλο δυστροπο, πονηρο, δυσνoητο μα πανω απ’ όλα μεγαλοφυες!

Λιγα λογια για μενα...

The Greek Fan Club!