Review: 4x02 - The Right Stuff

Πρώτη Μετάδοση : 2/10/2007


Oι χαρακτηρισμοι που εχουν κατά καιρους αποδοθεί στον Dr. House –τον οποιον υποδύεται ο Hugh Laurie δινοντας ένα διαρκες ρεσιταλ υποκριτικης- είναι πολυποίκιλοι και …καθολου κολακευτικοι: ειρωνας, μισανθρωπος, αφιλος, εγωπαθης, χωρις ηθικες αρχες και φραγμους, εξαρτημενος από ουσιες. Σε αυτό το επεισοδιο αποδεικνυεται ότι πισω και περα από το μανδυα της –μερικες φορες σχεδον απανθρωπης- σκληροτητας με την οποια εντιμετωπιζει προσωπα και καταστασεις, η ιατρικη αυτή μετενσαρκωση του Σερλοκ Χολμς κρυβει καλα έναν βαθια ευαισθητο ανθρωπο που απλως οι συνθηκες της ζωης τον αναγκασαν να καλυπτει τα συναισθηματα του με έναν απολαυστικο -για εμας- κυνισμο.

Η σειρα αυτή αναμφισβητητα βασιζει την επιτυχια της στον υπεροχο τροπο με τον οποιο περιγραφονται οι διαπροσωπικες σχεσεις του ιδιορρυθμου Dr. House με προισταμενους, υφισταμενους και ασθενεις- οι ατακες που χρησιμοποιει (γνωστες και ως “houseisms”) απολαυστικες και ανεξαντλητες. Σε αυτό το επεισοδιο ηρθε η σειρα των υποψηφιων μελλοντικων βοηθων του να αποτελεσουν τα τελεια …θυματα των καυστικων σχολιων του.

Η κεντρικη υποθεση που απασχολεί τον ιδιοφυή γιατρο –μια πιλοτος της πολεμικης αεροποριας αλλα και υποψηφια αστροναυτης υποφερει από συναισθησια (νευρολογική ανάμιξη των αισθήσεων) και ζητει από τον House να εντοπισει το προβλημα χωρις να ενημερωθει η NASA- αποτελει και το κρισιμο τεστ επιλογης των βοηθων του. Μετα από μια σειρα συμπτωματων -συμπεριλαμβανομενου και ενός ψυχωσικου επεισοδιου -που οδηγουν τους υποψηφιους σε ένα μακρυ καταλογο από πιθανες παθησεις (αρτηρίτιδα Takayasu, συνδρομο Whipple, παρανεοπλαστικο συνδρομο), η απαντηση στο αινιγμα ερχεται απροσμενα από τον παλιο –και απολυμενο- βοηθο του House, τον Dr. Chase που συνοδευομενος από το άλλο μελος της πρωην ομαδας Dr. Cameron, εχει πλεον αναλαβει νεα καθηκοντα στην κλινικη: η πιλοτος πασχει από μια σπανια γεννετικη ασθενεια (Von Hipple-Lindau). O House, προσμετρωντας τα υπερ και κατά της αποφασης του, επιλεγει να μη στερησει από την πιλοτο το δικαιωμα να υλοποιησει το ονειρο της και συνεπως δεν αναφερει οτιδηποτε για την κατασταση της στη NASA.

Πλεον οι 40 αρχικοι υποψηφιοι, που σε κάθε σταδιο της επιλυσης του ιατρικου μυστήριου απολυονταν κατά ομαδες, εμειναν στο τελος δεκα και η αγωνια φτανει στο κατακορυφο εν οψει του νεου επεισοδιου. Ποιοι τελικα θα καλυψουν τις κενες θεσεις του νεου team του Dr. House, εξασφαλιζοντας το προνομοιο –εντος και εκτος εισαγωγικων- να συνεργαστουν μαζι του; Την παρασταση βεβαια κλεβει ως τωρα ο ηλικιωμενος υποψηφιος με την μεγαλυτερη όμως συνεισφορα – με μια…μικρη λεπτομερεια: δεν είναι γιατρος, όμως το παθος του για την επιστημη τον οδηγησε στην επανειλημμένη παρακολουθηση κάθε μαθηματος της ιατρικης σχολης, συνεπως οι θεωρητικες γνωσεις του είναι σημαντικοτατες. Ο House ανακαλυπτει την απατη, αλλα προς εκπληξη και ικανοποιηση των τηλεθεατων, επιλεγει να του δωσει μια ακομη ευκαιρία.

Λιγα λογια για μενα...

The Greek Fan Club!