Review: 5x09 - Last Resort


Ποιος τηλεοπτικος χαρακτηρας θα μπορουσε, αραγε, να εχει περισσοτερες “long days” ακομη και από τον ιδιο τον Jack Bauer; Η απαντηση προφανης: ο Dr. House! Η δουλεια του σε καμμια περιπτωση δεν διαθετει την επικινδυνότητα εκεινης του δημοφιλους πρωταγωνιστικου χαρακτηρα του «24», παρ’ όλα αυτά, στη διαρκεια του ομωνυμου medical drama εμφανιζεται να αυτοτραυματίζεται ποικιλοτροπως, να γρονθοκοπείται από αλλοφρονες συγγενεις ασθενων, να πυροβολειται εν ψυχρω αλλα και να εμπλεκεται σε θανατηφορο τροχαίο ατυχημα. Συνεπως, το σημερινο επεισοδιο, οπου απελπισμενος ανδρας προκειμενου να βρει απαντηση στο δυσεπιλυτο ιατρικο προβλημα που τον ταλανιζει κραταει ομηρους ασθενεις, τη Δεκατρια αλλα και τον ιδιο τον Dr. House, ερχεται ως φυσικο επακολουθο της πολυταραχης και περιπετειώδους ζωης του τελευταιου!

Ο Jason (τον υποδυεται με μαεστρια ο κατοχος ΕΜΜΥ Zeljko Ivanek), παρουσιαζει μια σειρα συμπτωματων τα οποια δεν ερμηνευθηκαν επιτυχως επι σειρα ετων από μια πλειαδα ιατρων, συνεπως προβαινει στο προαναφερθεν απονενοημενο διαβημα με την ελπιδα ότι ο ιδιοφυης Dr. House, εστω και υπο αντιξοες συνθηκες, θα τον θεραπευσει. Όταν αρχικα ο πανουργος γιατρος αποτυγχανει να τον εξουδετερώσει με ισχυρο ενδοφλεβιο σκευασμα, η αναληψη του περιστατικου του οπλισμενου ανδρα είναι πλεον μονοδρομος.

Ο Jason –με την συνδρομη της ιατρικης ομαδας του Dr. House- εξεταζεται για μια σειρα πιθανων νοσων -χρονια πνευμονοπαθεια, καρκινο στους πνευμονες, καρδιακη ανεπαρκεια, μεθερπητική νευραλγία- χωρις κανενα απολυτως αποτελεσμα, ενώ κατά τη διαρκεια της ομηριας εμφανιζει ταχυκαρδια που αντιμετωπιζεται επιτυχως με αδενοσινη. Το ενδεχομενο ο ανδρας να εμφανιζει ογκο Pancoast- ειδος καρκινου των πνευμονων που επηρεαζει το νευρικο συστημα- καταρριπτεται οταν υποβαλλεται σε αξονικη τομογραφια, εξεταση που προυποθετει την απουσια κάθε μεταλλικου αντικειμενου –του οπλου συμπεριλαμβανομενου.

Και καπου εδώ ο House κανει την υπερβαση: γνωριζοντας ότι σε περιπτωση που ο ανδρας συλληφθει σε εκεινο το χρονικο σημειο και με την παθηση του αδιαγνωστη, η επιλυση του ιατρικου μυστήριου θα είναι πλεον αδυνατη, επιστρέφει το οπλο στον εμβρόντητο Jason ώστε να συνεχιστει η ομηρια και συνακολούθως η εξεταση. Σεναριακη ακροβασια; Καθολου. Τυπικη αντιδραση του Housε, που σε διαφορετικη περιπτωση αφενός δεν θα ησυχαζε αν δεν επελυε τον συγκεκριμενο γριφο αλλα και αφετερου θα καταδικαζε τον ασθενη να υποφερει ισοβιως πισω από τα σιδερα της φυλακης πλεον- μια ποινη πολύ πιο οδυνηρη εκ των πραγματων. Η απαντηση στο επι σειρα ετων αλυτο πρόβλημά του –μελιοειδωση- ερχεται επιτελους να λυτρωσει τον ταλαιπωρημενο, αλλα και –όπως αποδειχτηκε- λιαν επικινδυνο, ανδρα…

Ο ρολος της Δεκατρια μεχρι το τελος της καταστασης ομηριας είναι κατι παραπανω από σημαντικος, αφου, παρα την ηδη επιβαρημενη κατασταση της υγειας της δεχεται -κατ’ απαιτηση του Jason- να λαμβανει κάθε φαρμακο πριν από αυτόν. Θεωρω ότι η Olivia Wilde, με μια ακομη μεστη ερμηνεια, αποστομωνει ολους οσοι ισχυριζονται ότι η παρουσια της στο show είναι μονο διακοσμητικη και –συνεπως- αδικαιολογητη…

Πρωτη μεταδοση: 25/11/2008
Τελικη αξιολογηση επεισοδιου: 8/10
Highlight: Η… ηχηρη πτωση του ευτραφους ανδρα μετα τη ληψη του αναισθητικου κατ' εντολη του οπλοφορου

Λιγα λογια για μενα...

The Greek Fan Club!