Ιατρικες Υποθεσεις…


Η κ. Ελένη Γκίκα, σε όσους ασχολουνται εστω και κατ’ ελαχιστον με την λογοτεχνια, δεν χρειαζεται ιδιαιτερες συστασεις- ειναι δεινή λογοτεχνις, δημοσιογραφος, κριτικος με αντικείμενο το βιβλίο επι σειρα ετων στην εφημεριδα «ΕΘΝΟΣ» και υπεύθυνη της ελληνικής λογοτεχνικής σειράς των εκδόσεων «Άγκυρα». Κατανοειτε λοιπον τη ξεχωριστη τιμη που μου εκανε με το να συμπεριλάβει το παρον blog, χαρακτηριζοντας το διασημο (χαρη σε σας), στην ειδικη στηλη www.blog του «ΕΘΝΟΣΑΟΥΤ» της Κυριακης (15/3/2009), που η ιδια- συν τοις αλλοις- επιμελείται.

Το προαναφερθεν ειναι μια ηθικη επιβραβευση των προσπαθειων μου να παρουσιασω ένα οσο το δυνατον πληρεστερο και αρτιοτερο αποτελεσμα, εχοντας ως αντικειμενικο μου στοχο «να διατηρησω οσο μπορω το blog στο επιπεδο που… αρμοζει σε μια ιατρικη ιδιοφυΐα όπως ο Dr. House, αλλα και σε μια τηλεοπτικη, όπως ο Hugh Laurie».

Το κειμενο, που δημοσιευτηκε και προλογηθηκε από την ιδια την κ. Γκικα στο «ΕΘΝΟΣΑΟΥΤ», εχει ως εξης:

«Oι χαρακτηρισμοί που έχουν κατά καιρούς αποδοθεί στον Dr. Gregory House (House, M.D./Ιατρικές Υποθέσεις) -τον οποίον υποδύεται ο Hugh Laurie δίνοντας ένα διαρκές ρεσιτάλ υποκριτικής- είναι πολυποίκιλοι και… καθόλου κολακευτικοί: είρωνας, μισάνθρωπος, άφιλος, εγωπαθής, χωρίς ηθικές αρχές και φραγμούς. Παρ’ όλα αυτά, πολλάκις αποδεικνύεται ότι πίσω και πέρα από το μανδύα τής –μερικές φορές σχεδόν απάνθρωπης- σκληρότητας με την οποία αντιμετωπίζει πρόσωπα και καταστάσεις, η ιατρική αυτή μετενσάρκωση του Σέρλοκ Χολμς κρύβει καλά έναν βαθιά ευαίσθητο άνθρωπο, που απλώς οι συνθήκες της ζωής τον ανάγκασαν να καλύπτει τα συναισθήματά του με -έναν απολαυστικό για εμάς- κυνισμό.

Υποχρεωμένος να χρησιμοποιεί μονίμως μπαστούνι για τις μετακινήσεις του μετά από μια λανθασμένη ιατρική διάγνωση στο παρελθόν, ο Dr. House υποφέρει. Αισθάνεται αγανάκτηση για την επιλογή της πρώην συντρόφου του να τον καταδικάσει ερήμην του σε μια ζωή γεμάτη δυστυχία, άφατο πόνο και αυτολύπηση, η οποία εδράζεται στην πεποίθησή του πως το σωματικό του μειονέκτημα τού στερεί μια φυσιολογική ερωτική ζωή. Τι μπορεί να τον κρατήσει όρθιο απέναντι σ’ αυτήν τη συναισθηματική λαίλαπα που απειλεί να τον ισοπεδώσει; Μα το ότι είναι κορυφαίος στο λειτούργημά του, κάτι που δεν είναι πρόθυμος να ανταλλάξει με τίποτε στον κόσμο, γι’ αυτό άλλωστε τελικά επιλέγει να συνεχίσει να ζει υποφέροντας, παρά να διακυβεύσει έστω και κατ’ ελάχιστον την ανυπέρβλητη επιστημονική του αρτιότητα.

Ο Hugh Laurie, πλαισιωμένος κυρίως από ένα εκλεκτό πρωταγωνιστικό ντουέτο καταξιωμένων ηθοποιών (Lisa Edelstein, Robert Sean Leonard), με τον συγκεκριμένο ρόλο που ενσαρκώνει -και ο οποίος του έδωσε την ευκαιρία να ξετυλίξει κάθε πτυχή του απαράμιλλου ερμηνευτικού του ταλέντου- κατακτά πλέον επάξια μια θέση στο πάνθεον των κορυφαίων εν ζωή ηθοποιών.

Εγώ, από την πλευρά μου, προσπάθησα να δημιουργήσω ένα blog που θα αποτελεί το διαδικτυακό σημείο αναφοράς για τον έλληνα fan της σειράς, ικανό να του μεταδώσει έγκαιρα και –κυρίως- έγκυρα τα τελευταία νέα και τα απαραίτητα spoilers, αλλά και να συμπεριλάβει videos, ratings, συνεντεύξεις, βιβλία σχετικά με το show, promos, previews και reviews των επεισοδίων όπως προβάλλονται κάθε Δευτέρα από το κανάλι FOX- με links για εκείνους που θα επιθυμούσαν να εμβαθύνουν λίγο περισσότερο στην ομολογουμένως πολύπλοκη ιατρική ορολογία.

Οι αντιδράσεις των fans σε αυτή μου την προσπάθεια είναι κάτι παραπάνω από ενθουσιώδεις, ενώ αξιοσημείωτη είναι η δυναμική που αναπτύσσει η σειρά και στην Ελλάδα, αφού διαθέτει –συν τοις άλλοις- καλοδουλεμένο, σφιχτό σενάριο, άκρως ενδιαφέροντες ιατρικούς γρίφους, μια απολαυστική αλληλεπίδραση του πρωταγωνιστικού team, όπως και ένα εξαιρετικό, κάθε φορά, σκηνοθετικό αποτέλεσμα. Τα πάμπολλα σημαντικά βραβεία και διακρίσεις που έχει αποσπάσει έως τώρα τόσο ο Hugh Laurie όσο και το εξαίρετο αυτό medical drama (που πρόσφατα ξεπέρασε τα εκατό επεισόδια), όπως και η εκτόξευση των δεικτών τηλεθέασής του στις USA και όχι μόνο, αποτελούν απλώς τη φυσική απόρροια των προαναφερθέντων!»

Λιγα λογια για μενα...

The Greek Fan Club!