Ο ιδιοφυης γιατρος υποφερει απο σοβαρης μορφης αυπνια, σε βαθμο που να εχει επηρεαστει σημαντικα η ψυχικη του ισορροπια. Ο λογος, οπως παντα, στους ειδικους:
Εγκεφαλογραφήματα αποκαλύπτουν πως ο εγκέφαλος κουράζεται και γίνεται υπερευαίσθητος όταν το άτομο στερείται ύπνου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Current Biology.
Εγκεφαλογραφήματα αποκαλύπτουν πως ο εγκέφαλος κουράζεται και γίνεται υπερευαίσθητος όταν το άτομο στερείται ύπνου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Current Biology.
Ερευνητικές ομάδες από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ κράτησαν ομάδες εθελοντών άϋπνους για 35 ώρες και διαπίστωσαν τεράστιες αυξήσεις στην εγκεφαλική δραστηριότητα όταν τους έδειξαν εικόνες που είχαν σχεδιαστεί να τους κάνουν να θυμώσουν ή να λυπηθούν.
Με τη βοήθεια λειτουργικών μαγνητικών τομογραφιών απεικονίσεων (fMRI) μελέτησαν τους εγκεφάλους των εθελοντών. Η συγκεκριμένη τεχνική δίνει στους ειδικούς τη δυνατότητα να μελετήσουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο σε πραγματικό χρόνο, δείχνοντας έτσι πότε ο εγκέφαλος είναι περισσότερο δραστήριος.
Αφού οι εθελοντές έμειναν ξάγρυπνοι για μια εκτεταμένη περίοδο, υποβλήθηκαν σε fMRI ενώ έβλεπαν μια σειρά από κάρτες σχεδιασμένες να προκαλούν συναισθηματική αντίδραση. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τμήμα του εγκεφάλου που σχετιζεται με τις συναισθηματικές αντίδράσεις, η αμυγδαλη, είχε μεγαλύτερη αντίδραση (πάνω από 60%) στις κάρτες, συγκριτικά με το αντιστοιχο των ατόμων που είχαν ξεκουραστεί επαρκώς.
Ο Δρ. Μάθιου Γουόκερ εξηγεί ότι «το μέγεθος της αύξησης μας προκάλεσε πραγματική έκπληξη. Χωρίς ύπνο, ο εγκέφαλος επιστρέφει σε ένα πιο πρωτόγονο πρότυπο δραστηριότητας, ανίκανος να βάλει τις συναισθηματικές εμπειρίες σε ένα πλαίσιο και να παράγει ελεγχόμενες και κατάλληλες αντιδράσεις».
Τα ευρήματα αυτά αναμένεται να ρίξουν περισσότερο φως στην σχέση μεταξύ ύπνου και ψυχιατρικών διαταραχών. Τα κλινικά δεδομένα δείχνουν ότι ορισμένες μορφές στέρησης του ύπνου είναι παρούσες σε όλες σχεδόν τις ψυχιατρικές διαταραχές (health.in.gr).
Εν ολιγοις, σκουρα τα πραγματα...