Κακα τα ψεματα...



Καποιοι, ελαχιστοι ευτυχως, σχολιασαν αρνητικα την παγια θεση μου οτι δεν θα πρεπει να προβαλλονται περιστατικα αυτοκτονιων σε σειρες υψηλης τηλεθεασης με σημαντικο target group το εφηβικο κοινο. Η παραπανω θεση μου ενισχυεται δυστυχώς από αδιάσειστα στοιχεια: «Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο αυτοκτονούν κάθε χρόνο, στην πλειονότητά τους νέοι», επισημαίνουν οι Μένη Μαλλιώρη, επ. καθηγήτρια Ψυχιατρικής, και Αλέξανδρος Μπότσης, επικεφαλής του τμήματος μελέτης των αυτοκτονιών του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής και μέλος της 4μελούς ομάδας του ΠΟΥ για την Πρόληψη των Αυτοκτονιών και της Βίας.

Καποιος αλλος φιλος, προφανως αστειευόμενος, θεωρησε ότι οι αυτοχειριες θα πρεπει να προβαλλονται γιατι… δρουν αποτρεπτικα. Τουναντιον! Το τηλεοπτικο καναλι FOX για να προστατευθει νομικα από φαινόμενα copycat, στο τελος της προβολης του εικοστου επεισοδιου, συνεστησε στα ατομα που αισθανονται ιδιαιτερα πιεσμενα ψυχολογικα να απευθυνθουν σε συγκεκριμενη γραμμη βοηθειας. Μονο που προφανως η συγκεκριμενη γραμμη ισχυει μονο… για τις ΗΠΑ.

Δανειζομενος, λοιπον, τις χρησιμες επισημανσεις εξειδικευμενου site τονιζω:

Η κατάθλιψη είναι η νόσος που ευθύνεται για την πλειοψηφία των αυτοκτονιών. Η αυτοκτονία είναι συχνή αιτία θανάτου και σε πολλές χώρες είναι ένας από τους συχνότερους τρόπους θανάτου στους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες.

Η αυτοκτονία στα άτομα με κατάθλιψη συχνά οφείλεται στην έλλειψη θεραπείας ή σε ανεπαρκή θεραπεία. Αυτό είναι συνήθως άμεσο αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η κατάθλιψη δεν αναγνωρίζεται και τα συμπτώματα δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

Μια από τις καλύτερες στρατηγικές μείωσης του ποσοστού αυτοκτονιών σε άτομα με κατάθλιψη είναι η εξασφάλιση ότι θα αναζητήσουν θεραπεία και ότι τα συμπτώματα τους έχουν αναγνωριστεί και έχει τεθεί η σωστή διάγνωση. Μόνο τότε μπορεί να ξεκινήσει η κατάλληλη θεραπεία. Όσο πιο γρήγορα μπορεί να ξεκινήσει η
θεραπεια, τόσο οι πιθανότητες καλύτερης έκβασης είναι μεγαλύτερες.

Εάν υποφέρετε από κατάθλιψη και έχετε αυτοκτονικές σκέψεις, μιλήστε σε κάποιον ειδικό υγείας ή σε κάποιο άτομο που εμπιστεύεστε αμέσως. Εάν υποψιάζεστε ότι ένα αγαπημένο πρόσωπο που πάσχει από κατάθλιψη έχει αυτοκτονικές σκέψεις ή αν σας αναφέρει ότι σκέπτεται την αυτοκτονία, αναζητείστε τη συμβουλή κάποιου ειδικού ψυχικής υγείας χωρίς καθυστέρηση
.

ΑΝΟΙΚΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΕΦΗΒΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ: 210 3638833

Λιγα λογια για μενα...

The Greek Fan Club!

Blog Archive