Η ανακαλυψη του τροχου...

Εξαιρετικα συμπαθης η οψιμη απόπειρα των καλων δημοσιογραφων Τσωλη και Φαφουτη να απαντησουν στο ρητορικο ερωτημα κατά ποσο «η ιατρικη ψυχαγωγια ανταποκρινεται στην αληθεια της ιατρικης πραγματικοτητας» μεσα από το τελευταιο φυλλο του Κυριακατικου Βηματος (2/8/2009), χρησιμοποιωντας παραδειγματα από τα δημοφιλεστερα τηλεοπτικα medical dramas- μεταξυ των οποιων και εκεινο του HOUSE. Χαιρομαι ιδιαιτερα δε που το παρον blog αποτελεσε προφανως πηγη -εκτος των αλλων- για τη συγγραφη του προαναφερθεντος μακροσκελους αρθρου. Όμως… ας εξετασουμε επιλεκτικα μερικα χαρακτηριστικα αποσπασματα με την σειρα που εμφανιζονται:

«Εκπρόσωποι του χώρου σημειώνουν ότι πολλές σκηνές τις οποίες ο τηλεθεατής παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα είναι πλήρως λανθασμένες από ιατρικής απόψεως». Προφανως και ειναι, αφου αν ανατρεξει κανεις στην ενδελεχη και εμπεριστατωμένη αναλυση -απο ιατρικης αποψεως κυριως- κάθε επεισοδιου από τον αμερικανο Dr. Scott στο σχετικο site που διατηρει (link του οποιου βρισκεται επι διετια παραπλευρως), θα διαπιστωσει πληθος ανακριβειων (και, όχι, τα «διαφορικα παραστρατηματα» που αναφερονται στο προαναφερθεν αρθρο είναι πταισματα σε συγκριση με τη λανθασμενη παρουσιαση βασικων τεχνικων πρωτων βοηθειων, όπως ηδη εχω τονισει). Όμως, όπως πολύ σωστα επισημαινουν οι αμερικανοι fans, το House δεν αποτελει τηλεοπτικο ιατρικο σεμιναριακο υλικο, αλλα μια μοναδικη σειρα με κεντρικο και πρωταρχικο στοχο την ψυχαγωγια.

Το βιβλιο “The Medical Science of House, MD” (όπως χαρακτηριστκα παρουσιαστηκε στο παρον blog… εναμιση χρονο πριν) εχει την τιμητικη του στο αρθρο του Βηματος, αφου γινεται πλουσια αναφορα σ’ αυτό. «Η υπερβολή δεν κρύβεται μόνο στο προφίλ των γιατρών αλλά και σε εκείνο των ασθενών. Δεν πάσχουν πάντοτε από «εξωτικές» ασθένειες, αλλά από πολύ πιο απλές και πεζές νόσους, όπως ο διαβήτης ή η καρδιακή ανεπάρκεια, για τις οποίες επίσης δεν υφίστανται «θαυματουργές» λύσεις αλλά αυτές οι απλές και πεζές θεραπείες που γνωρίζουν καλά εκατομμύρια άνθρωποι που επισκέπτονται τον διαβητολόγο ή τον καρδιολόγο», αναφερουν οι καλες δημοσιογραφοι. Φανταζεστε ομως την απηχηση που θα ειχε το House αν περιστρεφοταν γυρω από ασθενειες, οπου η λυση θα μπορουσε να δοθεί αποτελεσματικα από έναν τελειοφοιτο της ιατρικης; Επαναλαμβανω λοιπον για να μην υπαρχουν παρανοησεις τετοιου ειδους: ο Dr. House αναλαμβανει υποθεσεις ασθενων που παρουσιαζουν εξαιρετικο επιστημονικο ενδιαφερον και κυριως όταν προηγουμενως γιατροι κυρους αλλων ειδικοτητων εχουν σηκωσει τα χερια ψηλα!

«Η τηλεοπτική μυθολογία σχετικά με το ότι υπάρχουν οι μεγάλοι σαμάνοι της ιατρικής οι οποίοι παράγουν θαύματα,μπορεί να αποβεί επικίνδυνη.Δίνει μια λαθεμένη και υπερβολική αίσθηση σχετικά με το τι μπορεί να κάνει η ιατρική»υπογραμμίζει ο κ. Χολτζ. Σειρές όπως ιδιαιτέρως ο "Δρ Χάουζ" ενισχύουν τον μύθο σχετικά με το ότι κάθε ασθενής μπορεί να θεραπευθεί από ό,τι και αν πάσχει, φθάνει να βρει τον κατάλληλο γιατρό. Ποιος είναι αυτός; Ποιος άλλος από τον μετρ της διαφορικής διάγνωσης, τον δρα Χάουζ;». Κι όμως, μια προσεκτικοτερη μελετη του θεματος, θα αποκαλυπτε τον «αληθινο» Dr. House στο προσωπο του εξαιρετικου επιστημονα Δρ. Γκαλ (φωτο, Head of the new Undiagnosed Diseases Program at the US National Institutes of Health), ο οποίος θεωρείται ιδιοφυΐα στην αντιμετώπιση σπάνιων ασθενειών. Δηλωνει δε ευθαρσως οτι το δημοφιλες medical drama House επαιξε καθοριστικο ρολο στο να εξευρευθουν συντομοτερα οι ποροι ώστε το νεοσύστατο και ακρως πρωτοποριακο διαγνωστικο τμημα του οποιου προΐσταται να ξεκινησει τη λειτουργια του!

Ως προς την επισημανση των καλων δημοσιογραφων πως «το Vicodin, καταπινεται σε απίστευτες ποσότητες από το δρ Χάουζ για να καταπολεμήσει τον χρόνιο πόνο στο πόδι του. Οι απορίες των ειδικών αλλά και των τηλεθεατών είναι πολλές, τόσο σχετικά με την εξάρτηση του Χάουζ από το φάρμακο όσο και με το πώς είναι σε θέση να κάνει τις απίστευτες διαγνώσεις του υπό την επήρειά του, συχνά δε ύστερα από κατανάλωση αλκοόλ», oντως η απορια μου είναι μεγαλη και εχει ηδη διατυπωθει εδώ

Τελος, αξιζει να γινει ιδιαιτερη μνεια στην Πανελληνια Ενωση Σπανιων Παθησων (οι στοχοι της οποιας αναφερονται εκτενως εδω), στη rarediseaseday.org, αλλα και σε άλλες ακομη πιο σπανιες παθησεις που ταλανιζουν τους συνανθρωπους μας, περα από τις ασθενειες για τις οποιες εχει βρεθει –ευτυχως- η καταλληλη θεραπεια…

Λιγα λογια για μενα...

The Greek Fan Club!